Strah se širi - nafta "klizi" ka 61 USD

Cene nafte su danas u padu zbog zabrinutosti od novog skoka zaliha u SAD, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

14:21

Strah se širi - nafta
Foto: Thinkstock

Cena naftnih fjučersa je pala za čak 1,5 odsto u Njujorku.

Cena američke "lake" nafte (WTI) za aprilsku isporuku spustila se za 34 centa na 61,34 dolara za barel na NJujorškoj merkantilnoj berzi, nakon što je u sredu pala za 11 centi. Ukupan obim trgovanja bio je 26 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za aprilsku isporuku je pojeftinila za 24 centa na 65,18 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je dan ranije poskupela za 17 centi.

Zalihe u SAD su verovatno porasle za 2,9 miliona barela prošle nedelje, prema "Blumbergovoj" anketi objavljenoj uoči zvaničnog izveštaja američke vlade, koji se očekuje kasnije danas.

Cene nafte su ojačale za gotovo 30 odsto u proteklih šest meseci u očekivanju snažne tražnje i nastavka smanjenja proizvodnje u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Ipak, taj rast cena je usporio ove godine, jer su američki naftaši aktivirali dodatne bušotine, što je proizvodnju u SAD vinulo na rekordan nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: