"Novi spasilački fond zone EUR pod kontrolom članica"

Evropski monetarni fond, planiran kao zamena za spasilački fond evrozone, trebalo bi da bude pod kontrolom zemalja članica i nezavistan od Evropske komisije.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.02.2018.

14:47

Foto: Thinkstock

To je izjavio direktor Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) Klaus Regling.

Evropska komisija, međutim, želi da ESM postane institucionalni organ EU pod nadzorom Evropskog parlamenta, prenosi agencija Rojters.

"Bilo bi dobro da ESM bude uključen u Ugovor o EU (Ugovor iz Mastrihta). Međutim, put koji je predložila Komisija je diskutabilan. Želeo bih da ESM ima sličnu ulogu kao Evropska investiciona banka", izjavio je Regling za list "Ausburger algemajne cajtung".

EK je prošle godine predstavila paket mera za dublju ekonomsku integraciju 19 zemalja članica evrozone, u nastojanju da taj blok učini otpornijim na moguću krizu.

Među tim merama je i transformacija ESM-a u Evropski monetarni fond.

Trenutno, glavni zadatak ESM-a je da pozajmljuje novac vladama koje su isključene sa međunarodnih tržišta, u zamenu za sprovođenje reformi koje će njihove ekonomije vratiti na pravi put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: