Godinu dana posle: Poklanjali su građanima 560 € mesečno, šta sad

U januaru 2017. godine Finska je počela nasumično odabranim građanima da isplaćuje univerzalni osnovni dohodak.

Svet

Izvor: B92

Subota, 17.02.2018.

11:15

Godinu dana posle: Poklanjali su građanima 560 € mesečno, šta sad
(Foto: Thinkstock)

Dve hiljade ljudi između 25 i 58 godina tako mesečno primaju 560 evra, a nemaju obavezu da traže ili prihvataju posao. Ako u međuvremenu i prihvate neki posao, nastaviće da primaju dohodak od države.

Eksperiment će trajati ukupno dve godine, odlučila je finska vlada desnog centra koja se nada da će na ovaj način smanjiti ukupna izdavanja države za socijalu, sniziti stopu nezaposlenosti i podstaći ljude da prihvate neki plaćeni posao ili doprinesu društvu kroz volontiranje.

Nakon godinu dana eksperimentisanja, čini se da će taj cilj biti i ostvaren, tvrdi Marjuka Turunen, šefica pravne službe finske Agencije za socijalnu sigurnost:

“Jedan od učesnika je rekao da je manje nervozan i uznemiren jer više ne mora da brine o pozivima sa zavoda za zapošljavanje i ponudama za posao koje ne može da prihvati jer mora da neguje stare roditelje. Već sad vidimo da odluka o osnovnom dohotku ima neočekivano pozitivne efekte poput smanjenja zdravstvenih troškova.”

Juha Jarvinen, 39-godišnji otac šestoro dece i jedan od primaoca osnovnog dohotka, kaže da se ponovo oseća kao slobodan čovek. “Kao da sam oslobođen zatvora i ropstva. Osećam da sam ponovo član društva i da sam dobio nazad svoju ljudskost. Srećan sam”, rekao je.

Jarvinen se bavi proizvodnjom bubnjeva i mesečno zaradi oko 1.000 evra, pored ovih 560 koje prima od države. Kaže da bez osnovnog dohotka ne bi mogao da se vrati na svoj posao.

Ipak, kritičari ovog finskog eksperimenta kažu da on uključuje samo nezaposlene, pa prema tome nije univerzalan.

Ali interesovanje za nekom vrstom državnog čeka sve je veće, tako su i Britanci objavili da će pokrenuti sličan eksperiment.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: