Šta kaže statistika - koliko je Bugara bilo u Srbiji?

Srbija i Bugarska će nastaviti da unapređuju vrlo blisku turističku saradnju koju dve zemlje imaju.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.02.2018.

18:41

Šta kaže statistika - koliko je Bugara bilo u Srbiji?
Foto: Thinkstock

To su poručile pomoćnik ministra turizma Srbije Renata Pindžo i ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova prvog dana sajma turizma u Sofiji, na kom je Srbija zemlja partner.

To je i zaključak prethodno održanog sastanka predstavnika Evropske unije, Balkana i Turske o turističkoj razmeni i borbi protiv sive ekonomije, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije (TOS).

Direktorka TOS-a Marija Labović je na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji ukazala na rast broja bugarskih turista, koji spadaju u top deset inostranih gostiju i čiji se broj noćenja utrostručio u poslednjih deset godina.

Labović je podsetila da je akcenat predstavljanja Srbije bugarskim turistima ne samo na city break destinacijama, koje poslednjih godina obilaze, kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, već i na predstavljanju banja i velnes ponude Srbije.

Ona je pozvala predstavnike bugarske turističke privrede da pažnju obrate i na ponudu kongresnih kapaciteta u Srbiji, imajući u vidu da naša zemlja spada u top pedeset destinacija u svetu.

Srbija je ove godine zemlja partner Međunarodnog sajma turizma "Holiday & SPA Expo" u Sofiji koji traje do 16. februara.

Ovaj sajam je, kako je saopšteno iz TOS-a na poslovnoj mapi već 35 godina, a očekuje se 350 izlagača i više od 20.000 posetilaca.

U okviru programa promocije Srbije kao turističke destinacije učestvovaće 27 lokalnih turističkih organizacija, turističkih agencija i hotela koji će predstaviti bogatu turističku ponudu naše zemlje.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini u Srbiji je boravilo 91.233 turista iz Bugarske, koji su ostvarili 148.823 noćenja, što je 2,0 odsto više nego u 2016, navodi se u saopštenju TOS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: