Nek neko Trampu kaže: Americi se ne piše dobro

Američki dug će verovatno porasti za još 10 biliona dolara u narednoj deceniji, pokazale su procene o poslednjem budžetu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/MICHAEL REYNOLDS
Foto: Epa/MICHAEL REYNOLDS

Prema Kancelariji za upravljanje budžetom Bele kuće, državni dug će do 2028. godine dostići čak 29,9 biliona (triliona) dolara.

Deficit će tako biti na 101 odsto američkog BDP-a, procena je Nadzornog odbora za prognozu saveznog budžeta. Sadašnji dug zemlje iznosi rekordnih 20,6 biliona dolara - najviši nivo posle Drugog svetskog rata.

Ukoliko se ne promene važeći zakoni, budžetski deficit će nastavit rapidno da raste i povećaće se u narednih 30 godina, pri čemu bi rupa mogla da dostigne i 150 odsto BDP do 2047. godine, objavila je Kongresna kancelarija za budžet.

Prema novom budžetu, predsednik Donald Tramp traži rekordnih 686 milijardi dolara za Pentagon – što je povećanje od 13 posto u odnosu na budžet 2017. godine.

"Imaćemo daleko najjaču vojsku koju smo do sada imali", rekao je Tramp, dodajući da će se brinuti „o vojsci kao što to nikada ranije nije bilo".

I kreditne agencije su zabrinute zbog rastućeg duga:

Mudis je upozorio da bi mogao da smanji kreditni rejting jer ni usaglašena poreska reforma, tvrde, neće mnogo toga promeniti.

Takođe, kineska kompanija Dagong Global Credit Rating smanjila je američki rejting sa A na BBB+, stavljajući ekonomiju SAD na nivo sa Peruom, Kolumbijom i Turkmenistanom.

Vesti

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 194 idi na stranu