"Ne prelazite liniju, nije prošlo neopaženo"

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio Grčku, Kipar i kompanije koje istražuju gas u Sredozemnom moru da "ne prelaze liniju" i ne povrede turska prava.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Turski vojni brodovi i dalje se nalaze nedaleko od Kipra, da bi sprečili italijansku energetsku kompaniju "Eni" da započne eksploataciju prirodnog gasa, prenela je agencija AP.

Prema Erdoganu, oportunističke namere u vezi eksploatacije gasa na Kipru "nisu prošle neopaženo".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vežbe, brodove koji je trebalo da počnu izvlačenje gasa.

Evropska unija pozvala je u ponedeljak Tursku da se uzdrži od pretnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turska se protivi onome što naziva jednostranom potragom kiparske vlade za tečnim gorivima jer, kako navodi, vlada time gazi prava kiparskih Turaka na prirodne resurse tog etnički podeljenog ostrva.

Kipar je još od 1974. godine podeljen na grčki i turski deo. Grčki deo je međunarodno priznat.

Vesti

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 194 idi na stranu