Rusi i OPEK konačno do cilja, SAD preti da sve uništi

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri ostvarili su cilj vezan za otklanjanje viška globalne ponude nafte.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.02.2018.

12:18

Rusi i OPEK konačno do cilja, SAD preti da sve uništi
Foto: Thinkstock

Međutim, da bi njihove napore mogle da ugroze rastuće zalihe u SAD i u drugim rivalskim zemljama, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Zalihe nafte u razvijenim zemljama u decembru su pale po najvećoj stopi u više od šest godina, jer su napori OPEK-a i Rusije za smanjenje ponude počeli da daju rezultata, prenosi njujorška agencija "Blumberg" pozivajući se na ocenu IEA.

Raščišćavanju viška ponude doprinela je i povećana potrošnja, zbog čega je IEA podigla prognozu rasta globalne tražnje za 2018. godinu za oko 100.000 barela dnevno na 1,4 miliona barela dnevno.

Ipak, strategija OPEK-a bi mogla biti osujećena, jer uzlet cena nafte na trogodišnji maksimum podstiče proizvodnju u SAD.

Naime, američka proizvodnja će uskoro premašiti proizvodnju u Saudijskoj Arabiji, najvećem OPEK-ovom proizvođaču nafte, i možda će do kraja godine preteći proizvodnju u Rusiji, prema podacima IEA.

OPEK i Rusija, nekadašnji veliki tržišni rivali, postigli su krajem 2016. godine dogovor o smanjenju prekomerne ponude na globalnom tržištu nafte.

Fjučersima nafte se danas trgovalo po ceni od blizu 60 dolara za barel, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: