Pentagonu najviše para ikada - poruka za Kinu i Rusiju?

Predlog budžeta, koji je američki predsednik Donald Tramp potpisao u petak, danas će se naći u Kongresu SAD.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

08:28

Pentagonu najviše para ikada - poruka za Kinu i Rusiju?
Foto: Thinkstock

Nјegova vrednost premašuje četiri biliona dolara, pri čemu je predviđen federalni deficit od oko bilion dolara.

Objavljivanjem svog drugog budžeta otkako je na čelu SAD, Tramp nastoji da ispuni obećanje o povećanju vojnih troškova i sredstava za infrastrukturu, izgradnju zida duž granice s Meksikom i programe lečenja opioidima, prenosi Rojters.

Plan za novi budžet verovatno će izazvati kritike konzervativaca, koji su zabrinuti zbog povećanja deficita pod vlašću republikanaca, ocenjuje britanska agencija.

Predlog budžeta biće dostavljen Kongresu, samo tri dana nakon što je Tramp potpisao dvostranački sporazum o rashodima koji su sastavili poslanici, a kojim će se domaći troškovi povećati za 300 milijardi dolara u naredne dve godine - uključujući 165 milijardi dolara na polju odbrane i 131 milijardu dolara nevojnih domaćih troškova.

Pentagon je dobio do sada najveći budžet - od 700 milijardi dolara, što je mnogo više novca za odbranu nego što izdvajaju dva američka glavna konkurenta, Kina i Rusija.

To će značiti da će američka vojska moći da plati hiljade dodatnih vojnika, više obuka, brodova i još mnogo toga, prenela je agencija AP.

Predlog novog budžeta obuhvata 200 milijardi dolara za troškove u oblasti infrastrukture i više od 23 milijardi dolara za pograničnu bezbednost i sprovođenje mera u domenu imigracije, saopštio je Mik Malveni, koji se nalazi na čelu kancelarije za budžet američke administracije.

Takođe će, kako je naveo, omogućiti "snažnu i obnovljenu nacionalnu odbranu".

Međutim, u saopštenju se ističe da će predlog budžeta preporučiti smanjenja rashoda kojim će se deficit sniziti za tri biliona dolara u narednih 10 godina.

"Budžet ne podrazumeva silaznu putanju, već nas vraća ka uravnoteženosti i udaljava nas od bilionskih deficita", istakao je Malvani u jučerašnjoj emisiji Foks njuza.

Malveni napominje da ne mora da znači da će sav novac predviđen budžetom biti potrošen, već da su to "gornje granice, a ne donje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: