Orban: Vreme ruskog monopola se bliži kraju

Mađarska planira da uveze preko četiri milijarde kubnih metra prirodnog gasa godišnje iz Rumunije, rekao je Viktor Orban.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će sporazum koji Mađarska uskoro planira da potpiše o uvozu prirodnog gasa iz susedne Rumunije značiti da se "vreme ruskog gasnog monopola u Mađarskoj prvodi kraju".

Orban je rekao da Mađarska planira da uveze preko četiri milijarde kubnih metra prirodnog gasa godišnje iz Rumunije, čime će zemlju staviti u novi i povoljniji "geostrateški položaj".

U izjavi posle zajedničkog sednice mađarske i srpske vlade u Budimpešti Orban je rekao da se očekuje da će do 2021-2022. uvoz iz Rumunije predstavljati više od polovine mađarskog uvoza gasa. Orban je rekao na konferenciji za štampu da su tri mađarske kompanije dobile na tenderu u Rumuniji za gas. On je rekao da će uskoro potpisati sporazum kojim će se obezbediti da se narednih 15 godina uvozi preko četiri milijardi kubnih metara gasa iz Rumunije.

Orban je na poslovnom forumu kasnije rekao da bi uvoz gasa iz Rumunije mogao da počne 2022. godine. Mađarska je sada vrlo zavisna od Rusije za uvoz gasa i nafte, a Rusija takođe proširuje jedinu mađarsku nuklearnu centralu.

Vesti

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 194 idi na stranu