Drugačiji pristup: Za šta se zapravo koristi bitkoin

Utvrđeno je da je jedna četvrtina transakcija u bitkoinima povezana s ilegalnim aktivnostima.

Izvor: Bug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživači Sean Foley (sa Univerziteta u Sidneju), Džonatan R. Karlsen i Talis J. sproveli su istraživanje o tome za šta se koristi danas najpopularnija kriptovaluta, bitkoin, piše Bug.

Za dobijanje podataka istraživači su se poslužili metodama s područja analize podataka kao što su hijerarhijsko klasteriziranje i klasterska analiza. Ističe se kako se oko jedne četvrtine bitkoin transakcija može povezati s određenim ilegalnim aktivnostima i takvo tržište ima vrednost od oko 72 milijarde američkih dolara.

Najčešće ilegalne aktivnosti za koje se koriste kriptovalute su finansiranje raznih terorističkih organizacija, pranje novca kao i izbegavanje plaćanja poreza. U istraživanju se takođe ističe kako dobijeni podaci nikako ne mogu da upućuju na zaključak kako kriptovalute podstiču rast crnog tržišta ilegalnih aktivnosti, već su samo jedno novo i drugačije platežno sredstvo za postojeće kriminalne aktivnosti.

Vesti

Skok profita Ahold Deleza

Hag -- Lanac supermarketa Ahold Delez je u četvrtom tromesečju prošle godine u svetu imao rast zarade za više od 300 odsto na 744 miliona evra u odnosu na lani.

Svet sreda 28.02. 15:33 Komentara: 2
strana 1 od 194 idi na stranu