Pisanje istorije: Najbolja reklama na svetu, a košta 0 $

Zamislite spektakl u kome ceo svet gleda logo vaše kompanije kako lebdi galaksijom.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

10:10

Pisanje istorije: Najbolja reklama na svetu, a košta 0 $
(Foto: Getty images)

Da ima ubedljivo najbolju reklamu u novom dobu pošlo je za rukom milijarderu iz Silicijumske doline Ilonu Masku.

Mask je poslao svoj automobil Tesla roudster boje višnje, i to je jedna od glavnih vesti u svim medijima. Upravo taj Tesla roudster boje višnje je čuven po još nečemu – ni dolar nije potrošen za njegovu promociju.

On je objavio fotografiju na kojoj se vidi da se u unutrašnjosti nalazi njegov Tesla, dok je na mestu vozača postavljena lutka u svemirskom odelu. Kod volana piše “Bez panike!“, što je aluzija na čuveni “Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa, dok na jednom od delova u unutrašnjosti automobila piše “napravili ljudi na Zemlji“. Pitate se, koliko je zaboga sve to koštalo?

Verovali ili ne, zvanično čitavih 0 (slovima: nula) dolara. Naravno, ako ne računamo desetine miliona uložene u lansiranje rakete "Falkon hevi".

Da krenemo redom, sigurno ste čuili za gorepomenutu kompaniju Tesla motors, proizvođača električnih automobila. Ili za Spejs Eks, kompaniju koja planira jeftino da šalje ljude na Mars i uspešno smanjuje troškove letova u svemir vraćanjem pogonskih raketa na zemlju. Čuli ste i za Pej pal.

Veza između ovih vrhunskih kompanija jeste čovek Ilon Mask, a pomenute kompanije su danas tu gde jesu (među najboljim na svetu) uprkos minimalnom marketinškom budžetu.
Foto: Screenshot/YT
Zvanično, Tesla godišnje na marketinške kampanje ne troši ništa.

Pa kako je Ilon mogao da stvori više poznatih kompanija bez previše reklama? Tajna je: Strateška upotreba društvenih medija i proizvodnja neverovatnih proizvoda.

Evo na primer novi Teslin roudster (ne ovaj koji je završio u svemiru) – bez bilo kakvog marketinga oko ovog proizvoda, jasno je da je ovo jedan od najznačajnih automobila ove godine.

Prvo, lansiran je na fantastičan način. Tesla je održavala zakazani pres događaj o svom kamionu, a kada je predstava o njemu završena, na scenu je stupio novi roudster.

Tu se negde krije filozofija Ilonovog marketinga: umesto da potrošite mnogo para na tržište, samo budite kreativni i napravite odlične proizvode koji će sami da se dokažu. Ostalo prepustite ljudima.

Tu su dalje mnogi primeri, ali navešćemo onaj kada je za njegovu The Boring Company (kompanija bi trebalo da kopa tunele koji bi rasteretili svetske metropole) izbacio kačkete. Kapa na kojoj piše The Boring Company ujedno je i prvi takav proizvod. Mask nikada ranije nije izbacio nijedan odevni predmet, ipak, kapa koju naplaćuje 20 dolara prodata je za samo dva dana u 6.400 primeraka. A radilo se samo o promotivnom materijalu za kompaniju čija je primarna delatnost – kopanje. Usledio je i čuveni bacač plamena.

Ilon je tako jasno stavio do znanja da za postizanje super poznatog i uspešnog poslovanja ne treba marketing od milion dolara, već dobar proizvod, i pametno korišćenje društvenih mreža.

Inače, Mask će ostati narednih 10 godina na čelu kompanije Tesla bez plate i bonusa. Međutim, ako na kraju tog perioda auto-proizvođač ostvari veliki napredak, i on će dobiti ogroman finansijski paket.

Na kraju, ako se pitate kako je njegov lični automobil završio u svemiru, on je to jednostavno objasnio krajem godine na Instagramu.

Testiranje rakete kao što je Falkon hevi, koja može da se pohvali kao trenutno najsnažnija na planeti, podrazumeva teret u letelici. Naučnici obično koriste betonske ploče ili čelik, ali Mask kaže da je to "dosadno".

"Nove rakete obično imaju simulaciju mase kroz čelične ili betonske blokove. To se činilo ekstremno dosadnim. Naravno, sve što je dosadno je užasno, naročito kada su u pitanju kompanije, zato smo odlučili da pošaljemo u svemir nešto neobično, nešto što stvarno osećamo. Teret će biti originalni Tesla roudster, koji će svirati Space Oddity tokom orbite oko Marsa u trajanju od milijardu godina", naveo je Mask.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: