Upravo se desila najveća kripto pljačka u istoriji

Japanska menjačnica kriptovaluta Koinček hakovana je i iz nje je pokradena rekordna svota virtualnog novca.

Svet

Izvor: B92, Bug

Subota, 27.01.2018.

11:51

Upravo se desila najveća kripto pljačka u istoriji
(Foto: Thinkstock)

Jedna od najpopularnijih i najvećih menjačnica kriptovaluta u Japanu, Koinček naprasno je prekinula uslugu trgovanja za sve svoje klijente, da bi nedugo nakon toga stigle vesti o hakerskom napadu.

Vodeći ljudi Koinčeka potom su održali i konferenciju na kojoj su potvrdili crne slutnje – njihova menjačnica napadnuta je i iz nje je pokradeno 500 miliona NEM koina kojima se tamo trgovalo.

Tržišna vrednost ukradenih kripto novčića kreće se oko 533 miliona dolara. Očekivano, cena NEM-a je odmah po objavi ove informacije pala za 20 odsto, no to ne umanjuje štetu učinjenu Koinčeku i njegovim klijentima.

Prema ovim podacima pljačka virtualnog novca iz ove japanske menjačnice postala je najveća pljačka kriptovaluta u istoriji. S neslavnog trona skinula je tako događaj u kojem je s Mt. Goxa nestalo, po tadašnjoj vrednosti, oko 340 miliona dolara u bitkoinima.

U Koinčeku najavljuju istragu i skori nastavak poslovanja. Iako ovaj događaj s bitkoinom nema veze, cena "digitalnog zlata" počela je da pada i ponovno se spušta prema 10.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: