Upozorenje: On će na kraju ubiti bitkoin

Bitkoin neće biti deo američke monetarne politike i na to će uticati Federalne rezerve, upozorio je portfolio menadžer Stiv Ševarone.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

11:08

Upozorenje: On će na kraju ubiti bitkoin
(Foto: Thinkstock)

Ipak, kako je rekao, tehnologija blokčejn, koja stoji iza kripto-valuta, uspeće da ostane.

"Sama valuta nije sjajan model za razmenu, to nije dobra vrednost. Ima fiksni iznos, tako da bi Fed u određenom trenutku morao da ga ubije jer ne bi bili u mogućnosti da se angažuju u monetarnoj politici", rekao je Čevarone u intervjuu za CNBC.

"Ali blokečjn...mislim da će ljudima biti koristan.“

Banke su priznale da blokčejn može da poboljša efikasnost kliringa i poravnanja, da brže i jeftinije izvrši prekogranična plaćanja, znatno smanji birokratiju i modernizuje sistem identifikacije klijenata.

Prema Čevaroneu, na tržištu kripto-valuta vlada pohlepa, i to je prvi znak neke takve pohlepe od ekonomske krize 2008. godine.

"Investitori su želeli da učestvuju u tom ruletu devedesetih. Želeli su zaradu. Nije im smetala tolika rizičnost", rekao je Čevarone.

U međuvremenu, tržište kripto-valuta je poraslo, a bitkoin se vraća iznad 11.000 dolara, i ostale valute pratile su taj rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: