Ovo je prvi grad sa BDP-om iznad 3 biliona juana

Šangaj je postao prvi grad u Kini, drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, čiji je BDP prešao tri biliona juana (469 milijardi američkih dolara).

Svet

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 21.01.2018.

16:50

Ovo je prvi grad sa BDP-om iznad 3 biliona juana
Foto: Thinkstock

Tako je ovaj grad postigao rast veći od očekivanog prošle godine, pokazali su službeni podaci.

Grad je ostvario 3,01 milijarde juana BDP-a u 2017, sa godišnjim rastom BDP-a od 6,9 odsto, što je u skladu s rastom prethodne godine i prošlogodišnjim nacionalnim prosekom, objavio je Šangajska kancelarija za statistiku.

“Postizanje tri biliona juana je označilo značajnu prekretnicu i novu početnu tačku, s koje ćemo ići prema viskokvalitetnom razvoju i podizanju ključne konkurentnosti privrednog rasta kako bi ostvarili stabilan, zdrav i održvi razvoj”, rekao je direktor kancelarija Tang Huihao.

Rast viđen prošle godine je delom pokretan koordinisanim razvojem proizvodne industrije, koja je rasla za 5,8 odsto i uslužne industrije, koja je zabeležila rast od 7,5 odsto.

„Industrijska proizvodnja je zabeležila najbrži rast od 2011., a industrije visokotehnološke proizvodnje i strateške proizvodnje u nastanku su zabilježile zavidan rast”, rekao je Tang.

Porasla je i proizvodnja i prodaja vozila na novu energiju, s ukupnim industrijskim utroškom koji se podigao za 42,6 odsto od prethodne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: