"Norveška je bila vuko*ebina, i sad ne žele u SAD"

Američki predsednik Donald Tramp ne voli baš doseljenike, posebno ne one koji dolaze iz "vuko*ebina". Međutim, one koje on želi i ne pomišljaju na SAD.

Izvor: Index
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

- Sjajno: Trampe, da li su ovo stvarno vuko*ebine

"Jedina zemlja čije doseljenike želi je Norveška – ali oni ne žele da dođu", piše The Atlantic.

Prema podacima američkog Odeljenja za domovinsku sigurnost, "zelenu kartu" za SAD 2016. godine dobilo je 1,8 miliona ljudi, od čega tek 362 Norvežana. Zelena karta korak je do sticanja američkog državljanstva, koje je te godine dobilo 753.060 ljudi, među njima 93 Norvežana.

Broj norveških doseljenika u SAD u poslednjih pet godina je u stalnom padu. Prema podacima Instituta za migracijsku politiku, u SAD živi manji broj Norvežana nego u ijednoj većoj evropskoj zemlji. Nekada su stvari bile drugačije. Između 1825. i 1925. godine u SAD se naselilo 800.000 Norvežana. Nakon Irske, to je najveći procenat stanovnika jedne zemlje koji je preselilo u SAD.

Sve se promenilo 1924. godine, donošenjem Zakona o useljeništvu. Cilj zakona bio je da se smanji broj doseljenika iz istočne i južne Evrope i Azije, ali neplanirano se drastično smanjio i broj doseljenih Norvežana.

Stručnjak za politiku imigracije Alex Nowrasteh tvrdi da se čak 70 odsto iseljenika na kraju vratilo u Norvešku, delom i zbog niskih plata u SAD.

Katalizator promene bila je sama Norveška. U zemlji je krajem šezdesetih otkrivena nafta, a Norveška je novostečeno bogatstvo, za razliku od ostalih zemalja koje su u sličnoj situaciji podlegle lošem upravljanju i korupciji, uložila u svoje ljude i privredu.

Norveška je time postala jedna od najbogatijih svetskih zemalja. BDP je 1960. godine iznosio 1.441,80 američkih dolara, a sada iznosi 70.911,80 dolara. Poređenja radi, BDP SAD-a trenutno je 57.638.20 dolara. Norveška od SAD ima viši očekivani životni vek, nižu stopu smrtnosti novorođenčadi, nisku stopu nezaposlenosti i pristup tržištu rada EU (iako nije njegova članica).

Norveška je takođe proglašena najsrećnijom zemljom na svetu, zemljom s najviše političke slobode i najviše slobode medija kao i najviše prosperiteta. Jednostavnim rečima, Norvežani nemaju ekonomsku motivaciju za preseljenje u SAD.

Isti je slučaj s većinom zapadnoevropskih zemalja. Broj evropskih doseljenika u SAD drastično je pao, a njihovo mesto zauzeli su doseljenici iz Azije, Latinske Amerike i Afrike. Sredinom 18. veka i Norveška se mogla nazvati "vuko*ebinom": stopa nezaposlenosti bila je visoka, uspon na društvenoj lestvici gotovo nemoguć, a zemlju je mučio i nedostatak obradivih površina.

To pokazuje kako se useljenici iz "dojučerašnjih vuko*ebina" nakon nekoliko generacija u SAD obično obogate, a njihove zemlje izađu iz krize, zaključio je Nowrasteh.

Vesti

strana 1 od 209 idi na stranu