Pale alarm: Opasnost, "divlje" ulaganja u bitkoin

Američki regulator hartija od vrednosti "upalio" je alarm o sigurnosti investiranja u bitkoin, dodajući da žele odgovore na potencijalne rizike i probleme.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.01.2018.

14:00

Pale alarm: Opasnost,
Foto: Getty images

Kako navode, od industrije fondova žele odgovore na probleme koje donosi trgovanje bitkoinom i investiranje, pre nego što podrže više od desetak predloženih investicija zasnovanih na kripto-valutama.

Šef visokog odeljenja u Komisiji za hartije od vrednosti i berze detaljno je razmotrio zabrinutost agencija o "divljem" investiranju, u pismo koje je poslato dvema najvećima trgovinskim grupama, koje su pokrenule niz predloga za fondove koji drže bitkoin i slične kripto-valute.

Ovaj regulator je zahtevao odgovore na 31 pitanje o tome kako bi se uzajamna sredstva ili sredstva koja se trguju putem bitkoina čuvala kao i na koji način bi se zaštitila cena.

Investitorima je postavljeno pitanje i da li znaju kakve rizike donosi trgovanje kriptovalutama, kako sa njima da se nose, ali i koliko manipulativna mogu biti tržišta bitkoina.

"Postoje brojni veliki problemi zaštite investitora koji trebaju da se ispitaju pre nego što se sponzorima i investitorima ponude ova sredstva", stoji u pismu koje je potpisala Dalija Blas, direktorka upravljanja investicijama.

Bitkoinov rast od 1.500 odsto prošle godine privukao je veliku pažnju investitora, pa su kompanije mahom počele da ulažu u bilo koji vid trgovanja na berzama kripto-valuta.

Ovakve izjave američkog regulatornog tela ocenjene su kao zaista "velika stvar", jer će se, kako navode javiti brige kojima će menadžeri fondova morati da se pozabave, iza scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: