Ukrajina kreće u privatizaciju 3.000 preduzeća

Ukrajinski parlamentarci usvojili su zakon koji bi trebalo da otvori put za bržu i transparentniju privatizaciju više od 3.000 pretežno gubitaških preduzeća.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.01.2018.

15:24

Ukrajina kreće u privatizaciju 3.000 preduzeća
(Foto: Thinkstock)

"Korupcija je najrasprostranjenija u državnim preduzećima, koja su decenijama korišćena za kreiranje korupcionih šema. Ovaj zakon nam daje priliku da otvorimo na desetine hiljada radnih mesta u bliskoj budućnosti u Ukrajini i da stvorimo uslove za ozbiljan ekonomski rast", izjavio je ukrajinski premijer Vladimir Grojsman u obraćanju parlamentu.

Vlada procenjuje da će od prodaje državnih preduzeća ove godine prihodovati 21,5 milijardi grivni (746,7 miliona dolara). Zakon će omogućiti prodaju kompanija po nižim cenama od početne cene na aukciji, što znači da će ako prva prodaja propadne, cena biti smanjena za 25 odsto.

Ako propadne drugi pokušaj, cena će biti smanjena za 50 odsto, da bi na kraju, po neuspešnom trećem krugu, Državni fond za nekretnine mogao da održi konsultacije sa potencijalnim investitorima o ceni.

Najnoviji korak je, kako ocenjuje Rojters, neophodan kako bi Kijev obezbedio dodatnu pomoć od MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: