"Branik uz branik": Ko je prodao više automobila?

Nemački Folksvagen prodao je rekordnih 10,74 miliona automobila prošle godine, čime je zadržao poziciju najvećeg prodavca automobila u svetu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2018.

19:52

(Foto: Thinkstock)

VW-ova prodaja je porasla za 4,3 odsto u 2017. godini u odnosu na prodatih 10,3 miliona vozila iz 2016. godine, kada je ta kompanija pretekla japansku Tojotu, prenosi agencija AP.

"Zahvalni smo našim klijentima na poverenju", navodi se u saopštenju izvršnog direktora VW-a Matijasa Milera.

VW je nastavio sa naporima da iza sebe ostavi skandal iz 2015. godine povezan sa manipulacijama štetnim gasovima, pri čemu je dobar decembar, kada je prodaja skočila za 8,5 odsto, naročito doprineo prošlogodišnjim snažnim rezultatima.

Direktor alijanse Reno-Nisan-Micubiči Karlos Gon je, međutim, izjavio da je njegova grupa prva u svetu, jer je prodala 10,6 miliona automobila prošle godine, i da su 200.000 VW-ovih automobila zapravo kamioni koji ne treba da se računaju.

Iz Tojote procenjuju da su prodali 10,35 miliona automobila u prošloj godini, a konačni podaci se očekuju krajem januara ili početkom februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: