Irska: Mi poreski raj?! Vi ste licemeri

Irski premijer Leo Varatkar optužio je članice EU za licemerje kada je reč o korporativnom porezu, i odbacio je kao netačne tvrdnje da je Irska poreski raj.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.01.2018.

18:44

Irska: Mi poreski raj?! Vi ste licemeri
(Foto: Thinkstock)

Varatkar je u Evropskom parlamentu rekao da su "nepravedne optužbe" po kojima Irska, pružanjem pomoći multinacionalnim kompanijama kroz niske poreske stope, šteti susednim evropskim ekonomijama, prenosi Rojters.

"Ne samo da zemlje poput Mađarske i Bugarske zaračunavaju kompanijama niže poreske stope od Irske, već je i Francuska - čiji je predsednik Emanuel Makron bio veliki kritičar akcija američkih tehnoloških giganata na planu utaje poreza - ponudila toliko puno rupa za pojedine korporacije, da bi i njena efektivna stopa mogla biti niža", izjavio je premijer Irske.

Varatkar je stao u odbranu prava manjih i perifernih država, poput Irske, da oporezivanje koriste za privlačenje investicija, ali uz napomenu da korporacije moraju platiti pravedan udeo poreza.

"Ne možemo tolerisati situaciju u kojoj velike kompanije bilo gde mogu da izbegnu plaćanje poreza", izjavio je on, i dodao da nisu samo američke multinacionalne kompanije, poput Epla u Irskoj, te koje mogu imati koristi, već i lokalne firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: