Masivan otpis, od lidera do glavobolje

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Erikson najavio je otpis imovine vredne 14,2 milijarde švedskih kruna (1,4 milijarde evra).

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

13:12

Masivan otpis, od lidera do glavobolje
Foto: Thinkstock

Otpis je očekivan, a biće knjižen u rezultatima za četvrto tromesečje 2017. godine. Najvećim se delom odnosi na nematerijalnu imovinu povezanu s "ulaganjima od pre 10 godina ili čak više i od ograničene je važnosti za Eriksonovo poslovanje u predstojećem razdoblju", navodi se u saopštenju.

Napominju i da najavljeni otpis neće uticati na novčani tok.

Erikson pokušava da proda odeljenje digitalnih usluga i poslovanje s medijima, na koje otpada najveći deo otpisane imovine a uključuju pružanje usluga televizijskim kanalima, telekomunikacijskim operaterima i kreatorima sadržaja, kao i proizvodnju opreme za računarstvo u oblaku i za umrežavanje uređaja.

Time bi im se otvorio prostor za fokusiranje na osnovno poslovanje s mrežnom infrastrukturom.

Iz Eriksona su najavili i milijardu kruna negotovinskog poreskog troška vezano za izmene poreskog sistema u SAD-u i sniženje stope poreza na dobit u ovom mesecu s 35 na 21 odsto.

Švedska kompanija je svojevremeno bila globalni lider u segmentu mrežne opreme da bi u međuvremenu dobila žestoku konkurenciju u kompanijama poput finske Nokije i kineskog Huaveja. Glavobolju im zadaje i smanjeno ulaganje vlada širom sveta u mrežnu infrastrukturu.

U trećem prošlogodišnjem tromesečju Erikson je poslovao s neto gubitkom od 4,4 milijarde kruna a ponovo su zabeležili i operativni gubitak, četvrto tromesečje zaredom, zbog niza nepovoljnih faktora, uključujući više troškove razvoja i hardvera.

Godišnji poslovni izveštaj biće objavljen krajem januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: