Godinu dana kasnije prvi pad inflacije

Inflacija u Velikoj Britaniji je prvi put opala od juna 2017. delimično zbog pojeftinjenja kompjuterskih igara i igračaka uoči Božića, pokazuju zvanični podaci.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

12:46

Godinu dana kasnije prvi pad inflacije
Foto: Thinkstock

Statistička služba je saopštila da je godišnja inflacija u decembru opala na 3,0 odsto, dok je u novembru bila 3,1 odsto.

Inflacija je naglo skočila posle odluke Britanaca na referendumu u junu 2016. godine da njihova zemlja izađe iz Evropske unije. Ta odluka je dovela do pada vrednosti britanske funte što je podstaklo poskupljenje uvozne robe, među kojom i hrane i nafte.

Međutim, mnogi ekonomisti očekuju pad inflacije ove godine, i to ka dva odsto što je i cilj Banke Engleske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: