Kapućino srušio mit - Nemci ipak ne plaćaju račun

Evropska unija građane košta manje od jedne šolje kafe dnevno iako postoje velike i iznanađujuće razlike u tome koliko Evropljani različitih zemalja plaćaju EU.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 16.01.2018.

11:30

Kapućino srušio mit - Nemci ipak ne plaćaju račun
Foto: Thinkstock

Novim "EU kapućino indeksom" (EU Cappuccino Index) koji je objavio Politiko rangirane su države članice korišćenjem statističkih podataka Unije o tome koliko građani plaćaju EU, odnosno koliko ih ona "kafa sa mlekom košta".

Po tom indeksu srušen je mit o tome da "Nemci plaćaju račun". EU Nemce košta 0,84 evra po osobi na dan, upola manje nego građane Luksemburga koji za Uniju izdvajaju 1,57 dnevno.

Italijanima se poređenje EU sa kafom možda najmanje dopada zbog povoljne kafe u Italiji, navodi Politiko, dodaući da građane te zemlje EU košta nešto više od polovine šoljice kafe dnevno, odnosno 0,76 evra.

Evropska unija Britance, koji su se opredelili za Bregzit, košta manje od mnogih zemalja Unije - 0,69 evra.

Bugari su najbolje prošli i plaćaju svega 0,18 evra dnevno, što je manje od petine šoljice dnevno, dodaje Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: