"Ovo je najbolji volonterski posao koji sam imao"

Vlada Srbije uspela je da se izbori sa fiskalnim problemima i deficitom a zemlja je na putanji rasta i može da razmišlja kako da koristi ostvareni suficit.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

10:50

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

To je izjavio minitar finansija Dušan Vujović.

Vlada je proteklih godina Srbiju izvela iz kolapsa i dovela je u situaciju da može da vraća dugove, da su svi rejtinzi sve bolji, i da se kreće putanjom rasta, rekao je Vujović govoreći na panelu u okviru konferencije Juromani u Beču.

Odgovor je podstakao moderatora panela da upita ministra da li je, nakon ostvarenog uspeha, već dobijao ponude za novi posao, na šta je Vujović odgovorio:

"Ovo je najbolji volonterski posao koji sam ikada imao u životu i za sada ne planiram da ga menjam”.

Objašnjavajući dalje situaciju u Srbiji, Vujović je rekao da se Vlada najpre posvetila fiskalnim problemima i problemu deficita, te je sada u situaciji da razmišlja kako da koristi suficit koji ima i želi da nastavi tim kursom.

"Kad imate suficit, smanje vam se potrebe za pozajmljivanjem. Ujedno, lakše nam je i jeftinije da se na domaćem tržištu zadužimo, a manja je cena pozajmljivanja i na medjunarodnom tržištu. Prvi put imamo tako veliki primarni suficit i to je velika stvar”, istakao je Vujović dodajući da je smanjen i nivo problematičnih kredita.

Prema njegovim rečima, zadatak vlade je i reforma državnih institcija, gde je bilo puno komentara interesnih grupa koje nisu videle srednjoročne prednosti i želele su samo da “čuvaju svoje prednosti”“.

Pomenuo je i preduzeća iz privatizacionog portfelja, čiji je broj spao sa 600 na nešto više od 100.

"Nastavićemo privatizaciju, da rešimo probleme u svim preduzećima koliko god je to moguće”, rekao je Vujović na prestižnom ekonomskom skupu na kojem ove godine učestvuje 1.300 stručnjaka iz 50 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: