Francuzi traže od Rusije da vrati 53 mlrd € duga

Potomci francuskih investitora, koji u svom posedu imaju ruske carske obveznice iz 19. veka, traže isplatu duga od Kremlja, navodi Radio Frans internasional.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

16:11

Francuzi traže od Rusije da vrati 53 mlrd € duga
(Foto: Thinkstock)

Ruska železnica je 1867. godine izdala obveznice garantovane u zlatu. Bile su vredne tadašnjih 15 milijardi franaka, što danas iznosi oko 53 milijarde evra. Oko 400.000 potomaka investitora traži vraćanje novca, prenosi RFI.

Posle socijalističke revolucije u Rusiji, Vladimir Iljič Lenjin izdao je dekret da se otpišu svi dugovi Ruske carevine.

Međutim, potomci francuskih vlasnika obveznica imaju vrlo male šanse da se naplate od Rusije. Pariz i Moskva su 1996. godina potpisale otpis carskog duga. Rusija je pristala da Francuskoj plati 400 miliona dolara i tranšama od 50 miliona dolara.

Brojni ekonomisti su rekli da je to otprilike tek dva odsto onoga što je Ruska carevina dugovala francuskim investitorima.

Sličan scenario odigrao se i između Velike Britanije i Rusije nakon sloma SSSR-a. Mihail Gorbačov potpisao je dogovor sa Margaret Tačer poravnanje duga predrevolucionarne Rusije.

Velika Britanije se tada obavezala da plati građanima koji su imali ruske carske obveznice - kompenzaciju za 5,5 tona zlata cara Nikolaja Drugog smeštenog u britanskim bankama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: