Sprema se egzodus, kopaju bitkoin van države

Rastući pritisak kineskih vlasti na kripto industriju prisiljiva rudarske kompanije da traže alternative, a Kanada je jedna od omiljenih destinacija.

Svet

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

16:15

Sprema se egzodus, kopaju bitkoin van države
(Foto: Thinkstock)

BT, ​​operater nekih od najvećih rudarskih farmi u Kini, spada među nekoliko kompanija koje žele da se presele u inostranstvo.

Portparol kompanije, Nišant Šarma, izjavio je za Rojters da je u pitanju lokacija za rudarenje bitkoina u kanadskoj pokrajini Kvebek. On je dodao da je kompanija u razgovorima sa regionalnim vlastima i da planira da se širi i u Švajcarskoj.

Dva kineska rudara valuta kažu da lokalne vlasti u Kini više nisu spremne da dopuste širenje rudarenja i neke kompanije su počele već da se zatvaraju krajem 2017. godine.

"Mnoge kolege već planiraju da idu u inostranstvo“, rekao je Li Vej, direkotr kompanije ZK Miner, koji prodaje opremu za rudarenje bitkoina.

Direktror distribucije u Kvebeku kaže da kompanije tamo imaju data centre koji troše ogromne količine struje.

"To su prave male topionice".

Kineska narodna banka na svojim je veb-stranicama objavila kako je završila istragu o ICO, odnosno o inicijalnim ponudama kriptovaluta. Kinezi su tako zaključili kako su takve ponude ilegalne i naredili prekid svih takvih aktivnosti.

Tako će bilo kakve ICO u budućnosti Kina strogo kažnjavati, a novčane kazne će biti određene onima koji su organizovali već obavljene ICO. Kina odlučila da zabrani inicijalnu javnu ponudu kriptovaluta, novi i popularan način za startape da dođu do finansiranja stvaranjem sopstvenih kriptovaluta ili tokena.

Skeptici ocenjuju da je naprosto reč o neregularnom načinu da firme dođu do novca, bez procedure prolaska korz dju dilidžins, koji je karakterističan za finansiranje projekata udruživanjem kapitala. Peking opisuje ICO (inicijalna javna ponuda koina) kao nelegalan način prikupljanja sredstava. Ta odluka je uticala na pad svih kriptovaluti kada je objavljena prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: