Vikendice za kikiriki: Zemlja u EU gde cene padaju

Cene nekretnina u Italiji i dalje padaju pa je tako ta zemlja postala jedina u EU gde se stanje na tržištu nekretnina nije popravilo.

Izvor: Danas hr
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Dok se u drugim evropskim zemljama tržište nekretnina oporavlja, u Italiji znakova oporavka nema. Tržište je preplavljeno stanovima i kućama dužnika koji nisu uspeli da otplaćuju stambene kredite bankama.

Prema najnovijim statističkim podacima Istata i u trećem tromesečju prošle godine zabilježen je nastavak pada cena stambenih nekretnina.

Na kvartalnom nivou cene su manje 0,5 odsto dok na godišnjem nivou pad iznosi 0,8 odsto. Time je produbljen pad cena koji je tamošnji nekretninski i građevinski sektor praktično bacio na koljena. Naime, realne cene stanova i kuća u konstantnom su padu od 2007. godine i sada su 23 odsto niže nego pre 10 godina. Šta više, Italija je jedina članica EU u kojoj su cene nekretnina oslabile u drugom tromesečju prošle godine, pokazuju poslednji podaci Eurostata.

Loša situacija na tržištu nekretnina odražava se na percepciju ekonomskog stanja među građanima pa njih 80 odsto smatra kako je i ekonomska situcija u zemlji loša.

Poslovni dnevnik prenosi reči tamošnjih analitičara koji smatraju da je situacija danak začaranog kruga loših bankarskih kredita. Loši krediti preduzećima koji su uloženi u nekretnine trenutno imaju najveći udeo od svih ostalih sektora i on iznosi 42 odsto. Osim toga, prodaja loših “nekretninskih kredita” preduzeća ide mnogo sporije nego ostalih.

Analitičari smatraju kako se takva situacija može popraviti samo u slučaju da se povećaju građevinske investicije koje su danas gotovo nestale. Međutim, čini se da to nije skoro izgledno.

Vesti

strana 1 od 209 idi na stranu