Banke planiraju da plate pristup EU posle Bregzita

Banke i finansijske kompanije spremne su da razmotre opciju prema kojoj bi britanskoj vladi pomogle da dele teret plaćanja za pristup tržištu EU posle Bregzita.

Svet

Izvor: SEEbiz

Petak, 12.01.2018.

15:52

Banke planiraju da plate pristup EU posle Bregzita
(Foto: Thinkstock)

Taj sektor više neće moći da prodaje finansijske usluge iz Velike Britanije na tržištu EU nakon izlaska zemlje iz Unije, podseća BBC.

Ako vlada odluči da uplaćuje u budžet EU u zamenu za nesmetan pristup zajedničkom tržištu, nekoliko izvora za BBC izjavilo da bi bili - iako nevoljno - spremni da razmotre mogućnost doprinosa.

Ministri su isključili mogućnost plaćanja pristupa tržištu. Nastavljeni transferi u EU bili bi politički nezgodni i dodatno bi povećali troškove za kompanije, smatraju u vladi.

I u finansijskom sektoru smatraju da takva opcija nije previše izgledna. Neki pak izvori upozoravaju da uprkos tome što bi dodatni troškovi nagrizli konkurentnost Velike Britanije, gubitak nesmetanog pristupa najvećem svetskom trgovinskom bloku, odnosno cepkanje poslovanja u Evropi bili bi još gori.

Učestvovanje u vladnim transferima u EU moguće je, iako moramo da razmotrimo pojedinosti, kazao je izvor za BBC.

"Nastojali bismo da podržimo vladu u pregovorima a ako bi to značilo i neki oblik finansijskog doprinosa, razmotrili bismo tu mogućnost", kazao je drugi izvor.

U vladi su jasnog stava da Velika Britanija ne bi trebalo da plaća za nešto što već ima, i to besplatno, te nešto što u EU ističu kao vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: