Nemačka auto-industrija u problemu, krivi su drugi

Takozvani "tvrdi Bregzit", koji podrazumeva carine i dugotrajnu devalvaciju funte, mogao bi da izazove gašenje više hiljada radnih mesta u Nemačkoj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

14:13

Nemačka auto-industrija u problemu, krivi su drugi
Foto: Getty images

Ugrožena su radna mesta kod nemačkih snabdevača automobilske industrije, pokazuje studija revizorsko-konsultantske firme Dilojt.

Potencijalni scenario da Britanija odustane od punog pristupa jedinstvenom tržištu i carinske unije, može da ugrozi čak 14.000 radnih mesta kod dobavljača autoindustrije u Nemačkoj i da smanji njihovu prodaju za 3,8 milijardi evra (4,54 milijardi dolara), navodi se u studiji Dilojta, prenosi agencija Rojters.

Britanija će napustiti Evropsku uniju 2019. godine.

Nemačka je najveći izvoznik auto delova u Veliku Britaniju, a kompanije kao što su "Kontinental" i "Robert Boš" obezbeđuju skoro petinu svih komponenti koje se koriste u proizvodnji automobila u Velikoj Britaniji.

Oko 42.500 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od veza između dobavljača i Britanaca.

Nemački proizvođači delova generisali su 16,9 milijardi evra prihoda u 2016. godini od prodaje komponenti za proizvodnju automobila u Velikoj Britaniji, pokazala je studija Dilojta.

"Trgovinske barijere koje bi doneo 'tvrdi Bregzit', kao što su carine ili regulativa, znatno bi naškodile snabdevačkim lancima i povećale troškove dobavljača", rekao je Tomas Šiler, šef sektora za automobilsko tržište u Dilojtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: