Cene nafte vinuo najduži pad zaliha

Cene nafte su se popele na najviši nivo u dve i po godine

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.01.2018.

19:41

Cene nafte vinuo najduži pad zaliha
Foto: Thinkstock

Cene su skočile na krilima očekivanja da će izveštaj američke vlade pokazati najduži pad američkih zaliha od perioda letnje turističke sezone

Cena naftnih fjučersa je porasla za 1,6 odsto u Njujorku, na 61 dolar za barel, prenosi agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru ojačala je za 78 centi na 61,15 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 10:12 časova na Njujorkškoj robnoj berzi. Na početku trgovanja, cena je dostizala i 61,35 dolara, što je najviši dnevni nivo od juna 2015. godine.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u martu porasla je za 64 centa na 67,21 dolar na berzi ICE Fjučers Evropa u Londonu, nakon što je juče pala za 30 centi.

Prema anketi "Blumberga", analitičari procenjuju da su zalihe nafte u američkim tankovima i terminalima verovatno pale sedmu nedelju uzastopno.

Skoku cena su doprineli i jednonedeljni antivladini protesti u Iranu, a koji su, kako je danas saopštila Iranska revolucionarna garda, ugušeni.

Cene "crnog zlata" su u usponu drugu godinu zaredom, pošto Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zajedno sa saveznicima izvan naftnog kartela, među kojima je i Rusija, ograničavaju isporuke kako bi smanjili globalnu prezasićenost ponude.

Analitičari iz američke kompanije "Sanford C. Bernstein", predviđaju da će cene ovog energenta nastaviti da se oporavljaju u 2018. godini, jer će tražnja nadmašiti rast američke proizvodnje nafte iz škriljaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: