Otkazivali hiljade letova, a opet srušili rekord

London -- Niskobudžetna aviokompanija Rajaner saopštila je da je prošle godine prevezla 129 miliona putnika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Time je postigla novi rekord uprkos socijalnim previranjima i usporenju krajem godine.

Prva evropska aviokompanija po broju prevezenih putnika imala je 10 odsto više putnika prošle godine nego 2016, što je novi rekord za ovu irsku firmu.

Zamah rasta je ipak usporio krajem godine tako da je dvocifren rast zabeležen početkom godine, na godišnjem nivou, prešao u skromniji rast oko jeseni i zime. U decembru Rajaner je prevezao 9,3 miliona putnika, što je samo tri odsto više nego prethodne godine.

Grupa je ipak imala porast stope popunjenosti svojih aviona, na 95 odsto u decembru, što je jedan procentni poen više nego u decembru 2016. godine.

Kompanija je imala neka previranja od septembra kada je morala da otkaže hiljade letova. Ona je navela da je to zbog problema planiranja odmora, čime je takođe izbilo na videlo i nezadovoljstvo među zaposlenim.

Uz pretnju štrajkova pilota u više zemalja Evrope pred sam Božić, Rajaner je promenio svoju dotada čvrstu politiku i najavio da će početi da prihvata pregovore ss sindikatima pilota i kabinskog osoblja, što je ranije uvek kategorički odbijao.

Nemački piloti su ipak ušli u štrajk 22. decembra, na zahtev sindikata Kokpit, koji nije bio zadovoljan početnim pozicijama Rajanera, posebno oko pitanja plata. Iako nijedan let nije bio otkazan, taj pokret je predstavljao prvi štrajk pilota Rajanera u istoriji te tridesetogodišnje kompanij

Vesti

strana 1 od 209 idi na stranu