Otkazivali hiljade letova, a opet srušili rekord

Niskobudžetna aviokompanija Rajaner saopštila je da je prošle godine prevezla 129 miliona putnika.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2018.

17:36

Otkazivali hiljade letova, a opet srušili rekord
Foto: Getty images

Time je postigla novi rekord uprkos socijalnim previranjima i usporenju krajem godine.

Prva evropska aviokompanija po broju prevezenih putnika imala je 10 odsto više putnika prošle godine nego 2016, što je novi rekord za ovu irsku firmu.

Zamah rasta je ipak usporio krajem godine tako da je dvocifren rast zabeležen početkom godine, na godišnjem nivou, prešao u skromniji rast oko jeseni i zime. U decembru Rajaner je prevezao 9,3 miliona putnika, što je samo tri odsto više nego prethodne godine.

Grupa je ipak imala porast stope popunjenosti svojih aviona, na 95 odsto u decembru, što je jedan procentni poen više nego u decembru 2016. godine.

Kompanija je imala neka previranja od septembra kada je morala da otkaže hiljade letova. Ona je navela da je to zbog problema planiranja odmora, čime je takođe izbilo na videlo i nezadovoljstvo među zaposlenim.

Uz pretnju štrajkova pilota u više zemalja Evrope pred sam Božić, Rajaner je promenio svoju dotada čvrstu politiku i najavio da će početi da prihvata pregovore ss sindikatima pilota i kabinskog osoblja, što je ranije uvek kategorički odbijao.

Nemački piloti su ipak ušli u štrajk 22. decembra, na zahtev sindikata Kokpit, koji nije bio zadovoljan početnim pozicijama Rajanera, posebno oko pitanja plata. Iako nijedan let nije bio otkazan, taj pokret je predstavljao prvi štrajk pilota Rajanera u istoriji te tridesetogodišnje kompanij

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: