Kriminalci okrenuli leđa bitkoinu, našli bolje

Tržište kriptovaluta poslednjih nedelja doživljava ozbiljne promene.

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 03.01.2018.

08:09

Kriminalci okrenuli leđa bitkoinu, našli bolje
Foto: Thinkstock

Bitkoin gubi sjaj kod dela svojih najranijih i najplodnijih obožavalaca - kriminalaca - koji su pažnju poklonili drugoj vrsti virtuelne valute.

U protekla dva meseca, budući da zakonodavci usvajaju softverske alate za praćenje ljudi koji koriste bitkoin. Niz analitičkih kompanija kao što je Čejnanalizis (Chainalysis) postaju sve bolje u identifikovanju digitalnih tragova povezanih s kriminalom ili pranjem novca, upozoravajući berze i sprečavajući konverziju u tradicionalnu gotovinu.

Agencija za sprovođenje zakona Evropske unije, Evropol, podigla je uzbunu pre tri meseca, pišući u izveštaju da "druge kriptovalute poput monera, ethereuma i Zcasha stiču popularnost unutar digitalnog podzemlja". Onlajn iznuđivači, koji koriste ransomware za zaključavanje žrtvinih računara sve dok ne zaključe plaćanje, počeli su tražiti upravo ove kriptovalute. Dana 18. decembra hakeri su napali do 190.000 Vordpresovih (WordPress) stranica na sat kako bi ih proizvele monero, prema podacima kompanije Vordfens (Wordfence).

Za ransomware napade, monero je sada "jedan od favorita, ako ne i omiljena valuta", izjavio je Mat Suiš osnivač kompanije Kome teknolodžiz (Comae Technologies) u Dubaiju.

Monero je u poslednja dva meseca 2017. učetverostručio vrednost na 349 dolara, prema podacima coinmarketcap.coma, stavljajući ga među brojne digitalne valute koje su rasle brže od bitkoina, najvrednije digitalne valute na svetu. Bitkoin je otprilike udvostručen u istom razdoblju, pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg.

U slučaju monera, kriminalci ga prikupljaju jer bitkoinova osnovna tehnologija može raditi protiv njih. Blockčejn, digitalna knjige koja detaljno beleži koje adrese šalju i primaju transakcije, uključujući tačno vreme i iznos - ostavlja veliku količinu podataka koji se mogu koristiti kao dokaz. Povezivanje adrese s kriminalnim delom pa pažljivim praćenje tržišta bitkoina možete videti da sredstva nestaju i ponovno se pojavljuju na drugim mestima.

Monero, stvoren 2014. godine, značajno se razlikuje. Šifrira adresu primaoca na svoj blockčejn i generira lažne adrese kako bi prikrio pravog pošiljaoca. Takođe prikriva i iznos transakcije.

Tehnike su toliko sofisticirane da softver koji označava novčiće za koje se sumnja da su dobijeni kriminalom sada označava gotovo sve što se pretvara u ili iz monera kao visoki rizik, kaže Pavel Kuskovski, izvršni direktor kompanije Koinfirm (Coinfirm), koji pomaže razmenama i drugim kompanijama da izbegavaju zaraženi novac. To se upoređuje sa samo oko 10 odsto bitkoina, rekao je.

Monero je jedna od mnogih kriptovaluta usmerenih na privatnost, od kojih svaka nudi različite sigurnosne karakteristike. Njegov glavni konkurent, Zcash - za koji se zna da nema značajne simpatizere među kriminalcima - može ponuditi još bolju zaštitu privatnosti. Umesto stvaranja lažnih adresa za skrivanje pošiljalaca, on šifrira njihovu pravu adresu. To čini nemogućim za identifikovanje pošiljaoca putem traženja korelacija u adresama koje se koriste u multiplim transakcijama kako bi se odredila stvarna. A to je ranjivost za monero.

Istraživači s Prinstona nedavno su razvili alat koji im pomaže da analiziraju Zcash transakcije barem do neke mere - ali nisu uspeli "probiti" monero. Visoke bezbednosne karakteristike Zcasha ne mogu se koristiti na raspoloživim "burner" telefonima, a to su omiljene sprave kriminalaca koji žele ostati anonimni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: