Turisti opet pohode Tunis, veliki povratak

Tunis -- Broj stranih turista u Tunisu je ove godine skočio za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To ukazuje na oporavak vitalnog sektora u toj zemlji koji je bio uzdrman terorističkim napadom 2015. godine, kada je na plaži ubijeno 37 stranih gostiju.

Ukupno 6,7 miliona turista posetilo je Tunis ove godine zaključno sa 20. decembrom, pokazali su objavljeni zvanični podaci, a prenosi agencija Rojters.

Broj evropskih turista je povećan za 19,5 odsto na 1,6 miliona, dok je samo broj turista iz Francuske skočio za 45,5 odsto, a Nemaca za 40,8 odsto.

Broj Alžiraca je porastao za 40,5 odsto na 2,3 miliona.

Prihodi Tunisa od turizma uvećani su za 16,3 odsto na 2,69 milijardi dinara (1,09 milijardi dolara), pokazali su podaci.

Prihodi od turizma dostigli su rekordnih 3,5 milijardi dinara tokom 2010. godine, kada je skoro sedam miliona turista posetilo tu zemlju.

Turizam čini osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Tunisa i obezbeđuje na hiljade radnih mesta, ali je u problemima od 2015. godine kada su se u toj zemlji dogodila dva smrtonosna teroristička napada.

Najnoviji rast, kako ocenjuje Rojters, pomaže vladi da prevaziđe ekonomsku krizu, a od 2018. godine je najavljeno i povećanje poreza, u sklopu reformi dogovorenih sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U zamenu za sprovođenje tih reformi, Tunis će od MMF-a dobiti kreditnu liniju.

Svet

strana 1 od 196 idi na stranu