Prljava tajna o zlatu koju Amerikanci kriju

SAD ne dozvoljavaju nikome da vide rezerve zlata. Čak iako ima te milijarde u zlatu, za koje trezor garantuje, njima nije moguće da se trguje, piše RT.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Na to upozorava Ronan Manli, direktor jedne kompanije za trgovinu plamentih metala.

Američka vlada tvrdi da poseduje 8133,5 tona zlata u rezervama 58 odsto se navodno čuva u Kentakiju, 20 procenata u Njujorku, 16 odsto je navodno u Denveru, u Koloradu, a pet procenata čuva FED.

„Cela priča o zlatnim rezervama zlata u SASD je tajna. Nikada nije postojala neka nezavizna revizija njihovih zkatnih rezervi, a čuvari tog zlata, kao što su ferelane rezerve nikada neće dozvoliti nekome da uđe u trezor i prebroji to zlato, ako ga ima“, reka je Manli, prenosi Raša tudej.

Međutim, uprkos mnogobrojnim optužbama protiv američkog trezora da ima mnogo manje zlata nego što tvrdi, postoji još jedan razlog za toliku misteriju, kaže ovaj stručnjak- zlato SAD je lošeg kvaliteta.

"Čak i male količine koje su se sporadično pojavljivale pokazuju da većina zlatnih poluga nije toliko „čista“ i da nije odgovarajuće težine", kaže Manli.

"Dakle, čak i ako SAD imaju količinu zlata za koju tvrde da je poseduju, većina tog zlata ne bi bila prihvatljiva za trgovanje na međunarodnom tržištu i mogla bi da se koristi u neke mahinacijske svrhe“ , dodao je on.

Ukoliko bi se dokazalo da su rezerve zlata niže od predstavljene, ponovo bi se stvorili strahovi za svetsku ekonomiju, kaže Manli.

Iako ne bi direktno pogodio američki dolar, posledice ctoga bile bi značajne, kaže.

Prvo, ovo stvara pritisak da je neophodna revizija svih rezervi zlata koje druge države čuvaju u SAD. Takođe, psotavlja i pitanje šta je sa rezervama Rusije i Kine, a može da postavi i pitanje koja je uloga zlata u međunarodnom monetarnom sistemu, tvrdi.

„To je nešto što američka vlada stalno pokušava da izbegne“, kaže ovaj stručnjak.

Svet

strana 1 od 196 idi na stranu