Kome su to Rusi slali naftu, i šta UN imaju s tim

Prema tvrdnjama dvojice bezbednosnih zvaničnika iz zapadne Evrope ruski tankeri su naftom snabdevali Severnu Koreju namanje tri puta u prethodnim mesecima.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.12.2017.

15:55

Kome su to Rusi slali naftu, i šta UN imaju s tim
(Foto: Thinkstock)

Takvom prodajom nafte i naftnih derivata iz Rusije, druge najveće izvoznice nafte u svetu i članice Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija koja ima pravo na veto, krše se sankcije Ujedinjenih nacija, navode bezbednosni izvori, prenosi Rojters.

Isporuke koje su obavljene u oktobru i novembru ukazuju da je krijumčarenje iz Rusije u Severnu Koreju obavljano punjenjem teretnih brodova na moru.

"Ruski brodovi su vršili isporuku Severnoj Koreji na moru", tvrdi jedan od dvojice anonimnih izvora Rojtersa.

On je naveo da se prebacivanje nafte ili naftnih proizvoda dogodilo nekoliko puta i da je to bilo kršenje sankcija. Drugi izvor koji je nezavisno potvrdio postojanje razmene naftnog goriva iz broda u brod između Rusije i Severne Koreje, rekao je da ne postoji dokaz o umešanosti državnih struktura u najnovijim isporukama.

"Ne postoji dokaz da to podržava država Rusija, ali ti ruski brodovi pružaju pomoć za preživljavanje Severnokorejcima", rekao je on.

Kako je prethodno izvestio AP, rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas tvrdnje da je Moskva prekšila sankcije UN protiv Severne Koreje, istakavši da se Rusija "u potpunosti i strogo pridržava režima sankcija".

Saopštenje ruskog Ministarstva, koje je prenela agencija RIA Novosti, izdato je kao odgovor na navode da su ruski tankeri dostavljali gorivo severnokorejskim tankerima na moru u proteklih nekoliko meseci.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo da je rezolucijama Saveta bezbednosti UN severnokorejski uvoz prerađene nafte ograničen, ali ne i potpuno zabranjen.

Savet bezbednosti UN je jednoglasno usvojio više rundi sankcija protiv Severne Koreje zbog njenih raketnih proba i nuklearnog programa, uključujući novu, strogu rezoluciju UN usvojenu prošlog vikenda.

Dvojica bezbednosnih izvora govorili su o obaveštajnim podacima i satelitskim slikama brodova koji obavljaju operacije u istočnim ruskim lukama na Pacifiku, ali su odbili da za Rojters otkriju detalje navodeći da su poverljivi.

Ruska carinska služba odbila je da komentariše u sredu, upitana o tome da li ruski brodovi snabdevaju naftnim gorivom Severnu Koreju. Vlasnik jednog broda koji je optužen za krijumčarenje nafte Severnoj Koreji, negirao je takvu aktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: