Auto-revolucija: "Leti" a održavanje 10x jeftinije

Električni automobili postaju sve isplativiji i praktičniji, međutim i dalje su bitno skuplji od automobila s motorom na unutrašnje izgaranje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2017.

12:33

Auto-revolucija:
Foto: Thinkstock

Njujork tajms izdvaja temeljne promene koje se moraju dogoditi da bi električni automobili zauzeli mesto koje danas imaju "obični" automobili.

Najvažnije: cena pogona električnih kola mora pasti - sad je 16.000 dolara, a običnog automobila 6.000. Takođe, nužno je stalno i povoljno snabdevanje sirovinama za proizvodnju baterija - kobalta, litijuma, grafita.

Potrebno je više punionica i one moraju brže da pun. U ovom trenutku čak se i u Sjedinjenim državama vožnja električnim automobilima čini kao nepotrebna avantura. Punionica je premalo i one su prespore. U SAD-u ima samo 16.000 punionica za električne automobile što je vrlo malo u poređenju sa 112.000 klasičnih benzinskih pumpi.

Vozači moraju da se reše svoje vezanosti na zvuk, miris i osećaj kola na gorivo. Ako reše taj psihološki problem, mogli bi biti prijatno iznenađeni.

Recimo - brzina. Tesla S od nula do 100 kilometara dolazi brže nego Ferarija, Lamborghiniji ili modeli Poršea koji su znatno skuplji. Osim toga, električni automobili jeftiniji su za održavanje i do deset puta, a ne treba vam ni ulje.

Nije nevažno ni to što prosečni električni automobil ima 25 odsto manje delova nego klasični.

Dakle, u budućnosti će država znatno izgubiti na akcizama na gorivo. Neki bi poslovi mogli nestati kao npr. automehaničarske radionice.

Klasične automobilske kompanije dobijaju nove konkurente. Na primer, mnoge kineske kompanije za koje nikad niste čuli ulažu enormno u tehnologiju električnih automobila.

"Intelektualni kapital klasičnih automobilskih kompanija pomalo nestaje. One moraju pronaći način da ga zamene, kaže Geoffrey Heal, profesor na Columbia Business School.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: