EU udarila na Rusiju, strada njihov najjači igrač

Nemačka trpi najveći udar zbog EU sankcija protiv Rusije i ruskih kontrasankcija, navodi “Vašington post”.

Svet

Izvor: Capital.ba

Ponedeljak, 18.12.2017.

15:31

EU udarila na Rusiju, strada njihov najjači igrač
Foto: Thinkstock

Prema podacima istraživanja, Nemačku pogađa 40 odsto ukupnih gubitaka Zapada od sankcija Rusiji.

I druge zapadne zemlje plaćaju popriličnu cenu ruskog odgovora, što se ogleda u nedostupnosti kredita i gubitka poverenja.

Istovremeno, drugi geopolitički značajni činioci na tržištu, poput Velike Britanije, Francuske i SAD pogođeni su sankcijama u mnogo manjem stepenu, navode evropski ekonomisti Julijan Hinc i Matje Kroze, autori nedavno objavljenog istraživanja Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila.

Od početka 2014. do kraja 2015. godine, ograničavajuće mere Zapada dovele su do gubitka budžetskih prihoda u ukupnoj vrednosti od 114 milijardi dolara.

Štetu nije pretrpela samo Rusija, čiji je budžet ostao bez 65 milijardi dolara. Gotovo u istom stepenu sankcije su se odrazile na SAD i EU, u kojima su prihodi smanjeni za više od 50 milijardi dolara, piše “Vašington post”.

Članice EU trpe 90 odsto od ukupnog smanjenja prihoda od izvoza, a najveći deo tih gubitaka pokriva ekonomski centar EU.

Geografski i istorijski Nemačka je odavno bliži partner Rusiji od bilo koje druge velike evropske zemlje.

Nemačka u znatnoj meri zavisi od ruskog izvoza gasa, ukazuje profesor Stefan Berling, koji predaje međunarodnu politiku na Univerzitetu Regensburg.

U maju ove godine, bez obzira na sankcije, nemačke kompanije su sa zadovoljstvom primetile da je porasla trgovina sa Rusijom, mada te cifre još nisu prikazane u istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: