Nema strmije: 4 minuta vožnje na 111% nagiba VIDEO

Najstrmija pruga za voz-uspinjaču otvorena je u Švajcarskoj. Putovanje traje četiri minuta, a najveći nagib pruge je čak 111 odsto.

Svet

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 18.12.2017.

13:21

Nema strmije: 4 minuta vožnje na 111% nagiba VIDEO
Foto: YouTube Screenshot

Novi voz-uspinjača ima posebno izgrađene cilindrične vagone koji omogućavaju da putnici ostanu u uspravnom položaju tokom vožnje.

Podovi se mogu pomerati tako da se prilagode usponu. Uspinjača se proteže na 750 metara i prevozi putnike iz grada Švica (Schwyz) do alpskog sela Stosa. Najveća strmina nagiba pruge iznosi skoro 111 odsto.

Gradnja je trajala 14 godina, dve godine duže nego što je planirano. Uspinjača je koštala 52 miliona švajcarskih franaka.

Ivan Stajner iz žičane železnice izjavio je da su svi vrlo ponosni zbog dovršavanja projekta. Dodao je da putovanje najstrmijom uspinjačom na svetu traje samo četiri minuta.

A kako je građena i koliko je koštala, pogledajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: