Prvi div neba sprema se za poslednji let

"Boing 747 dao je svetu krila. Smanjio je svet", rekao je za Mihael Lombardi, stručnjak za istoriju kompanije Boing.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

19:25

Prvi div neba sprema se za poslednji let
(Foto: Getty images)

Ispisao je neke od najlepših stranica u istoriji avio-prevoza i postao avion američkih predsednika i masovnog turizma. Boing 747 uskoro se oprašta od američkih putnika, gotovo 50 godina posle prvog leta.

"Odjednom se moglo putovati iz Londona do Singapura. Svet je postao dostupan za manje od 24 sata", dodao je stručnjak za avijaciju Mihael Merluzeau.

Delta Air Lines povući će 19. decembra Being 747 iz svoje putničke flote nakon poslednjeg leta na liniji Seul-Detroit. Od tog datuma nijedna američka avio-kompanija neće više imati '747' namenjen prevozu putnika.

Lufthansa, Britiš ervejz i Korean Air Lines će ih, međutim, i dalje posedovati.

Za oproštaj, Delta nudi i letove, uključujući jedan 20. decembra, za više svojih radnika i nekih klijenata za šta su karte razgrabljene putem onlajn aukcije, što dokazuje nostalgiju hiljada zaljubljenika u taj avion koji se već nalazi u najvećim muzejima aeronautike, čak i pre penzije.

Nazvan "kraljicom neba" ili "džambo džetom", 747 je lako prepoznatljiv po zadebljalom prednjem djelu trupa. Može, zavisno od verzije, da prevozi više od 600 putnika, ima četiri motora i dva nivoa sedišta za putnike, od kojih je ona viša namenjena prvoj klasi.

Prvi komercijalni let bio je 1970, ali su porudžbine kasnile.

"Tada je izgledalo da je 747 greška", rekao je Lombardi.

Mešutim, ostao je najveći putnički avion sve do dolaska A380. Do danas je isporučeno nešto više od 1.500 aviona tog tipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: