Tramp kritikuje, STO ostaje bez dogovora

Ministarska konferencija Svetske trgovinske organizacije završena je bez većih dogovora o poljoprivredi, onlajn trgovini, razvoju i ribarstvu posle kritika SAD.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.12.2017.

14:16

Tramp kritikuje, STO ostaje bez dogovora
Foto: Thinkstock

"Članice organizacije nisu se ovog puta usaglasile o postizanju značajnih dogovora", rekao je generalni direktor STO Roberto Azevedo na kraju skupa u Buenos Ajresu i dodao da ministri nisu uvek u "stanju da postignu razne dogovore".

Konferencija je počela u ponedeljak kritikom američkog predstavnika u STO Roberta Lajthajzera koji je naveo da organizacija više nije usređenja na sklapanju trgovinskih dogovora i da je postala organizacija "zasnovana na parničnim postupcima".

Lajthajzer je rekao da neki šlanovi STO pokušavaju da dobiju koncesije sudskim putem jer ih nikada ne bi dobili za pregovaračkim stolom.

SAD su dugo bile glavni zastupnik u toj organizaciji ali je predsednik Donald Tramp izjavio da SAD nisu "pošteno tretirane" u STO i zbog toga je umanjio američko liderstvo u njoj.

Deset članica organizacije među kojima Evropska unija, Japan i Kanada zatražile su od Vašingtona da nastavi istu saradnju koju je ranije imao u STO.

Razočarenje neuspehom konferencije izrazila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrom rekavši da sve članice organizacije moraju da se suoče s "jednostavnom činjenicom da nije postignut nijedan cilj na sastanku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: