SAD cveta, kamate idu gore i treći put

Američka centralna banka podigla je kamatne stope po treći put ove godine.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.12.2017.

08:09

SAD cveta, kamate idu gore i treći put
Foto: Thinkstock

Fed očekuje značajniji privredni rast 2018. i nastavaka smanjenja stope nezaposlenosti na ispod 4 odsto.

Kako je tržište očekivalo, osnovne kamatne stope su povećane između 1,25 i 1,5 odsto, navodi se u saopštenju objavljenom posle sastanka Monetarnog odbora (FOMC).

To je treće povećanje cene kredita za godinu dana. Bruto domaći proizvod (BDP) SAD očekuje se da će u 2018. godini porasti 2,5 odsto na godišnjem nivou, odnosno 0,4 poen više nego što se očekivalo u septembru, u skladu sa novim projekcijama FOMC.

A stopa nezaposlenosti bi trebalo da bude 3,9 odsto (dok se ranije procenjivalo 4,1 procenat). Izgleda da neki članovi Odbora računaju na poresku reformu koju je želeo predsednik Donald Tramp i koja se upravo razmatra u Kongresu SAD, što bi moglo povećati privrednu aktivnost. Ta reforma donosi znatne poreske olakšice za preduzeća i koštaće državnu kasu između 1.000 i 1.500 milijardi dolara tokom deset godina.

"Komisija i dalje očekuje da, uz postepeno prilagođavanje monetarne politike, ekonomske aktivnosti i uslovi na tržištu rada i dalje jačaju", saopštio je Fed nepominjući tu reformu.

Fed je takođe naglasio da ovogodišnji uragani koji su razorili Teksas, Luizijanu i Floridu, nisu uticali na ekonomske izglede.

Fed je ostavio neizmenjenu svoju prognozu inflacije 2018. na 1,9 odsto, ali je neznatno revidirao naviše procenu za 2017. na 1,7 odsto (+0,1), što je i dalje ispod cilja od 2 procenta.

Za 2017. godinu koja se završava, Fed je optimističniji sa očekivanim rastom BDP-a od 2,5 odsto, dok je septembra očekivao 2,4.

Ako bi se to potvrdilo, rast američke ekonomije bi se približio očekivanjima administracije Trampa koja bi želela da se rast poveća na 3 odsto ili više od toga. U trećem kvartalu, američki BDP je porastao na godišnjem nivou za 3,3 procenta posle 3 odsto u drugom kvartalu i 1,2 odsto u prvom tromesečju.

Fed sada procenjuje da će se stopa nezaposlenosti ove godine zaustaviti na 4,1 odsto (-0,2 poena), što je u skladu s procenom iz novembra Ministarstva za rad. To je i najniža stopa za 17 godina. "Kratkoročni rizici za ekonomske izglede izgledaju uravnoteženi, ali Odbor pažljivo prati kretanje inflacije", rekao je Fed.

Konkretno, Odbor će pratiti tržište rada, indikatore inflacije, kao i finansijska i međunarodna kretanja radi odlučivanje o daljim povećanjima kamatnih stopa 2018. godine.

Na duži rok, Fed vidi ubrzanje inflacije 2019. i 2020. godini na 2 odsto u skladu sa svojim ciljevima.

Konačna indikacija inflacije data je u sredu sa objavljivanjem indeksa CPI koji je u novembru porastao za 0,4 odsto, a za godinu dana 2,2 procenta. Ali ovaj rast je uglavnom zbog skokova cena energije, dok je osnovna inflacija, bez nestabilnih sektora energije i hrane, napredovala samo 0,1 odsto u toku jednog meseca i 1,7 odsto u toku jedne godine.

Predsednica FED Dženet Jelen (71) se povlači kada se njen četverogodišnji mandat završi u februaru. Zameniće je Džerom Pauel, umereni republikanac, po izboru predsednika Trampa, što bi tek trebalo da se potvrdi u Kongresu, bez problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: