Kupio kafu, nije slutio da rudari bitkoine

Jedan čovek, koji je stalna mušterija Starbaksa, bio je šokiran kada je otkrio da je kod njega korišćen kôd za rudarenje bitkoina.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 13.12.2017.

18:06

Kupio kafu, nije slutio da rudari bitkoine
(Foto: Thinkstock)

Kôd je bio instaliran u njegov računar nakon što je koristio bežični internet u toj kafeteriji. Trebalo bi biti na oprezu, jer - isto se može desiti i vama.

Čovek se žalio Starbaksu, a kompanija je saopštila da će to pitanje biti rešeno.

"Bili smo upozoreni na ovu situaciju i problem je do našeg provajdera, ne do Starbaksa, to nije nešto što možemo direkno da kontrolišemo“, rekao je portparol kompanije.

"Želimo da stvorimo uslove u kojima naši korisnici mogu sigurno da surfuju internetom preko vaj-faj mreže, tako da ćemo zajednički s našim provajderom usluga delovati ako se ovako nešto pojavi.“

Ističe da još nisu zabrinuti oko tvrdnji da se ovakve situacije ponavljaju u drugim njihovim filijalama.

Ludilo oko rudarenja bitkoina ne prestaje, hakeri upadaju u računare kako bi nekako došli do kriptovalute. Da bi izbegli korišćenje ekstremno skupih servera, hakeri stavljaju čitače na popularne veb-stranice, koje zaraze računare onih koji ih posećuju.

Nekoliko zvaničnih stranica nekih kompanija već su bile hakovane na ovaj način.

Stručnjak za kripotvulute Mihajl Dunvort kaže da čak iako nemate bitkoine, hakeri mogu da koriste moć vašeg procesora kako bi „kopali“ neke tuđe btikoine.

Tehnološki stručnjaci savetuju da je najbolji način da se izbegnu hakeri da ažurirate vaš sigurnosni softver.

"Ako primetite da vaš računar postaje veoma spor kada surfujete, to može biti znak da neko rudari preko vašeg računara.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: