Bugari varali s bitkoinima, Srbi im pomagali

Bugarska je na neobičan način otkrila da ima dovoljno bitkoina da isplati petinu svog duga. A šta Srbija ima s tim?

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

08:54

Bugari varali s bitkoinima, Srbi im pomagali
(Foto: Thinkstock)

Stotine hiljada bitkoina oduzeto je u akciji borbe protiv korupcije u Bugarskoj, prenose tamošnji mediji.

Oduzeti bitkoini vredni su 3, 6 milijardi dolara, što je dovoljno za otplatu petine državnog duga koji ukupno iznosi 16, 5 milijardi dolara.

Policija je još u maju zaplenila 213.519 bitkoina, koji su u to vreme vredeli su 500 miliona dolara. Zaplenjena količina sada vredi oko 3,6 milijardi dolara zahvaljujući brzom rastu vrednosti te digitalne valute.

Evropske vlasti su 19. maja objavile su da su u saradnji sa bugarskim vlastima uspešno završile operaciju PRATKA/VIRUS u oblasti sajber kriminala. U saopštenju na sajtu SELEC-a (Southeast European Law Enforcement Center, odnosno Centar za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi) navodi se da je zajednička operacija rezultirala oduzimanjem navedene "količine" bitkoina.

Operacija je obuhvatala akciju na "više od 100 adresa, osumnjičenih i vozila", prema SELC-u. Od dvadeset troje osumnjičenih, pet su bili bugarski carinici. Policija je zaplenila "opremu, uređaje za komunikaciju, računare, tablete i bankarske dokumente."

"Organizovana kriminalna grupa bila je sastavljena od bugarskih državljana koji su imali veze u Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji i Srbiji", saopštio je SELC.

Prema izveštaju policije, grupa je delovala u svim pomenutim zemljama. Optuženi su za vrbovanje korumpiranih carinika u svim pomenutim zemljama u cilju infiltriranja virusa u kompjuterske sisteme carina. Virus je trebalo da omogući hakerima da zaobiđu sve procedure i završe prevoz svojih proizvoda preko granice tako da izgleda da je teret već proveren i prošao carinu, iako nije.

Juče je bitkoin vredeo 16.669 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: