Snažan izvoz i uvoz zahuktava privredu

Kina je objavila da je zabeležila snažan rast izvoza i uvoza u novembru, što je ohrabrujući znak o stanju druge najveće svetske ekonomije

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

15:15

Snažan izvoz i uvoz zahuktava privredu
Foto: Thinkstock

Podaci objavljeni na zvaničnom veb sajtu kineske carine, pokazuju da je izvoz povećan u novembru za 12,3 odsto na 217,4 milijarde dolara u odnosu na isti mesec godinu ranije, javlja novinska agencija AP.

To je skoro dvuplo veći rast u odnosu na oktobar, kada je izvoz bio povećan za 6,9 procenata.

Uvoz je u novembru porastao za 17,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 177,2 milijarde dolara, čime je ostvaren suficit na mesečnom nivou od 40,2 milijarde dolara.

Najnoviji pokazatelji su nadmašili prognoze većine ekonomista, što je još jedan dokaz da jačanje svetske i domaće tražnje pruža podršku ekonomskom rastu Kine.

Ovaj optimizam možda neće potrajati, imajući u vidu sve izraženije napetosti u pogledu trgovinskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država, ocenjuje američka agencija.

Prošle nedelje se Vašington pridružio Evropi u sporu vezanom za status Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Oni se protive tome da Kina dobije status tržišne ekonomije, jer bi im to otežalo da dobijaju antidamping sporove protiv Pekinga, koje su pokrenuli zbog kineskog izvoza pojedine robe po cenama nižim od tržišnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: