Kriza 2008?! Nije to ništa, $ se briše, zlato puca

Piter Šif bio je jedan od retkih ekonomista koji su tačno predvideli finansijsku krizu 2008. godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

19:54

Kriza 2008?! Nije to ništa, $ se briše, zlato puca
(Foto: Thinkstock)

Deset godina kasnije, na pomolu je još jedna kriza – ona koja može da sruši berze i izbriše američki dolar.

"Predvideo sam mnogo toga što se dešavalo na berzama. Predvideo sam krizu, ali što je još važnije, predvideo sam šta će vlada da uradi kao rezultat te krize i kakve će to sve posledice da ima. Pravi pad, koji sam opisao u svojoj najnovijoj knizi, tek stiže“, rekao je Šif.

Prema njegovim rečima, FED je naduvao gigantski balon, i kada on pukne, posledice će biti bolne za privredu, mnogo gore od onih koje je donela kriza 2008. godine.

"Mislim da je ovaj balon prevelik. Mislim da je to „majka svih mehurića“, a kada pukne, nema tih sredstava kojima bi se FED poslužio i popunio tu rupu kako bi maskirao ove probleme. Ovaj put, krizu će ostetiti svi u svom novčaniku ", rekao je on.

Svi će biti na gubitku, dodaje.

„Oni koji su trgovali na berzi, tržištu obveznica i tržištu nekretnina. Dolar ide u zaborav, a kupovna moć će biti izbrisana".

Šif kaže i da trenutni sistem po kome se veštački ograničava cena plemenitih metala nije održiv.

„Mogu još neko vreme da nastave to da rade, i to će jednom prestati. U nekom trenutku će cena zlata eksplodirati jer će postojati potreba za fizičkom kupovinom, i sva ta prodaja na papiru neće moći to da kamuflira“, rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: