Nafta se povlači, strahuje zbog SAD

Cene nafte se povlače usled bojazni da bi dogovor OPEK-a o produženju sporazuma o rezanju mogao da podigne američku produkciju iz škriljaca na potpuno novi nivo

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

17:39

Nafta se povlači, strahuje zbog SAD
Foto: Thinkstock

Cene naftnih fjučersa su pale za čak 1,5 posto u Njujorku, prenosi agencija "Blumberg".

OPEK i partneri, uključujući i Rusiju, dogovorili su se prošle nedelje da nastave sa smanjenjem proizvodnje do kraja sledeće godine. Severnoameričke naftne kompanije će verovatno povećati sredstva namenjena istraživanju novih nalazišta za 20 odsto u 2018, prema istraživanju kompanije Everkor ISI o budžetskim trendova u toj industriji.

Cena američke "lake" nafte WTI za isporuku u januaru pala je za 81 cent na 57,55 dolara za barel u 10:34 časova na prepodnevnom trgovanju na berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 15 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za februarske isporuke skliznula je za 99 centi na 62,74 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Nafta je od početka septembra poskupela za 20 odsto pošto su se investitori spremili za prošlonedeljnu odluku OPEK-a i njenih saveznika. Proizvođači iz naftnog kartela će nastaviti sa smanjenjem pumpanja sve dok globalna proizvodnja ne bude usklađena sa tražnjom, rekao je ministar energetike Saudijske Arabije, Kalid Al-Falih.

Međutim, postoji opasnost od mogućeg naglog povećanja proizvodnje iz škriljaca u Sjedinjenim Državama, što bi podrilo OPEK-ovu akciju.

Prema podacima istraživačke kompanije "Bejker Hjuz", objavljenim u petak, broj naftnih bušotina u SAD je prošle nedelje bio na najvišem nivou od septembra, a proizvodnja "crnog zlata" je, kako pokazuje najnovija nedeljna statistika vlade, bila rekordno visoka.

"Pionir Nečural Risorsiz", jedna od najvećih nezavisnih američkih kompanija koja se bavi bušenjem, planira da poveća proizvodnju na više od milion barela naftnog ekvivalenta dnevno do 2026. godine, sa nivoa od oko 300.000 barela dnevno koliko iznosi u ovom kvartalu, rekao je prošle nedelje glavni finansijski dirtektor te kompanije Ričard Deali na jednoj konferencija u Singapuru.

Sitigrupa predviđa da će tržište nafte biti uravnoteženo 2018. godine, ali je projekcija za 2019. godinu pesimistična, uz prognozu da će cena "brenta" biti 49 dolara za barel, usled povratka na tržište isporuka iz OPEK-a, Brazila i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: