Irak gradi novi naftovod prema Turskoj

Iračke vlasti su odlučile da izgrade novi naftovod prema Turskoj kako bi obnovile izvoz nafte iz provincije Kirkuk, saopštilo je iračko Mistarstvo energetike.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 26.11.2017.

14:31

Irak gradi novi naftovod prema Turskoj
Foto: Thinkstock

Posle prvobitno planirane obnove starog naftovoda, izgrađenog osamdesetih godina, premijer Iraka Hajder al Abadi odlučio je, polovinom novembra, da se izgradi novi naftovod jer je procenjeno da je stari suviše oštećen.

"Ministar energetike Džabar al Luajbi naložio je preduzećima i službama u ministarstvu da pripreme dokumenta za izgradnju novog naftovoda koji će ići prema turskoj luci Sejhan", navodi se u saopštenju i dodaje da je stari naftovod oštećen u borbama sa džihadistima Islamske države.

Pre dolaska sunitskih ekstremista u Irak, ta zemlja je Turskoj izvozila između 250.000 i 400.000 barela nafte dnevno.

Novi naftovod od oko 250 kilometara ići će od Bajdžija, u provinciji Salahedin do graničnog prelaza s Turskom. Deo od 90 kilometara koji ide od Kirkuka do Salahedina se neće graditi jer je taj deo starog naftovoda dobro očuvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: