Ne daju keš, u svako doba bar 100 EUR u novčaniku

Frankfurt -- Gotovina je i dalje dominantna u platnom prometu u evrozoni, iako se veliki broj zapadnih ekonomija ubrzano okreće ka elektronskom plaćanju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To su pokazali rezultati ankete Evropske centralne banke (ECB).

Evrozona je, među vodećim zapadnim ekonomijama, jedna od najsporijih kada je reč o odustajanju od gotovine, u čemu zaostaje za SAD, Britanijom, Australijom i Kanadom, navodi se u istraživanju, a prenosi agencija Rojters.

Oko 79 odsto transakcija na POS terminalima je prošle godine obavljeno u gotovini, dok ta stopa u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, iznosi 80 odsto.

Holandija i Estonija su, unutar evrozone, koristile najmanje gotovine u prošloj godini, budući da je manje od polovine transakcija realizovano u kešu.

Gotovina je toliko važna u evrozoni da prosečan građanin uvek sa sobom nosi 65 evra u novčaniku, pri čemu Nemci imaju više od 100 evra u novčaniku u svakom trenutku.

Kada je reč o Švedskoj, koja nije članica evrozone, gotovina se u toj zemlji koristi u samo 15 odsto transakcija, a cirkulacija gotovine je već godinama u padu.

ECB, međutim, ističe da bi beskontaktna plaćanja mogla da povećaju obim elektronskih transakcija u budućnosti.

strana 1 od 192 idi na stranu