Rudari bitkoina troše struje skoro kao Srbija

Bitkoin je prešišao još jednu psihološku granicu kad je reč o ceni. Uvek aktuelno pitanje je – koliko košta njegovo rudarenje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

12:54

Rudari bitkoina troše struje skoro kao Srbija
(Foto: Thinkstock)

Rudarenje bitkoina i ostalih kriptovaluta postaje sve isplativije kako njihove tržišne vrednosti rastu, piše Bug.

Bitkoin je ove godine "potpuno poludeo" kad je reč o rastu cene – s početnih oko 1.000 dolara do 8.000 dolara – pa je samim tim sve više i onih koji se upuštaju u rudarenje. Ali rudarenje košta. Kada nabavite opremu i počnete da je amortizujete, najveći stalni trošak kod rudarenja je potrošnja električne energije.

Da li ste se ikada zapitali koliko se električne energije u svetu potroši samo u rudarenje? Neki već jesu, pa su za potrebe praćenja bitkoinovog indeksa potrošnje energije izradili i posebnu interaktivnu stranicu, punu zanimljivih podataka.

Trenutno, piše na ovoj stranici, rudari bitkoina troše gotovo 29 TWh godišnje, što je uporedivo s Omanom (29,6 TWh), Srbijom (32,2 TWh), a više od Slovačke (27,9 TWh), Bahreina (27,8 TWh) ili pak Irske (27 TWh). Svakodnevno, ipak, ova procena raste, pa je samo pitanje dana kada će se bitkoin zajednica popeti na lestvici među prvih 50 zemalja sveta po potrošnji energije (za sada je na 65. mestu).

Bitkoin rudari troše energiju kojom bi moglo da se snadbe više od 2,6 miliona prosečnih američkih domaćinstava. Na struju za rudarenje potroše 1,44 milijarde američkih dolara, dok tom aktivnošću zarade oko 6,9 milijardi. Ukupna potrošnja bitkoin rudara iznosi 0,13% ukupne svetske potrošnje električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: