Tošiba traži spas, Kinezima 95 odsto udela

Tokio -- Japanska kompanija Tošiba prodaće 95 odsto udela u svojem tv i video odeljenju kineskom proizvođaču elektronske opreme Hisense grup.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovo je Tošibin pokušaj da se izvuče iz finansijskih problema.

Tošiba je najavila prodaju vrednu 12,9 milijardi jena (113 milina dolara) koja bi trebalo da bude završena do februara 2018, dok budu dobijena odobrenja regulatora i završeni drugi koraci.

Japanska kompanija ima ogromne gubitke u odeljenju za nuklearnu energiju. Njena američka podružnica za nuklearnu energiju je ranije ove godine podnela zahtev za stečaj.

Tošiba nailazi na otpor svog američkog partnera u zajedničkom poslu Vestern didžital (Western Digital) da proda unosan posao s čipovima multinacionalnom konzorcijumu koji vodi investicioni fond Bein kapital (Bain Capital().

Vestern didžital je podneo žalbu apelacionom sudu u SAD da blokira prodaju. Proces bi mogao da traje godinama, ali se uskoro očekuje odluka da li bi prodaja bila suspendovana do razrešenja slučaja.

Veliki gubici Tošibe počeli su izgradnjom reaktora u SAD koji su još nezavršeni, delom zbog pooštrenih propisa posle katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima uz Japanu 2011.

Vesti

Putinova opasna igračka

Gasprom je pre četvrt veka postao deoničarsko društvo. Delovalo je da će biti simbol zbližavanja Evrope i Rusije, ali Putin je imao drugi plan.

Svet utorak 20.02. 09:25 Komentara: 35
strana 1 od 5237 idi na stranu