Rusija i OPEK vinuli cenu nafte do maksimuma

Organizacija zemalja izvoznica nafte povećala je, u svom novom mesečnom izveštaju o tržištu, procenu rasta tražnje za naftom na preko 1,5 miliona barela dnevno.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

13:51

Rusija i OPEK vinuli cenu nafte do maksimuma
Foto: Thinkstock

Prognoze su povećane, kako za 2017, tako za i narednu godinu, izjavio je generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo.

"Tržište nafte se brzo vraća u ravnotežu, a rezovi u proizvodnji su jedina održiva opcija za vraćanje stabilnosti. Naftna industrija bi bila u znatno gorem stanju nego što je danas da se nismo mobilisali i postigli konsenzus o preduzimanju zajedničkih akcija u odgovoru na krizu", izjavio je Barkindo, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".

OPEK-ovi koraci za smanjenje proizvodnje nafte i akcije nečlanica te organizacije, poput Rusije, počeli su da daju rezultata, budući da se cena severnomorske nafte "brent" približila dvogodišnjem maksimumu.

OPEK će 30. novembra održati sastanak, na kom će razmotriti dosadašnje efekte dogovora o smanjenju proizvodnje nafte i doneti odluku o tome da li će produžiti ili neće taj dogovor, koji je, za sada, na snazi do kraja marta 2018. godine.

Cena nafte tipa "brent" je ojačala za 11 odsto u ovoj godini, a danas se trguje po ceni od 63,34 dolara za barel u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: